Odoo afbeelding en tekstblok

Crash Course: Astrobiologie

Deel 1 - 25 maart 2019 : De levende Aarde, een bijzonder geval

ASTROBIOLOGIE is de wetenschap over het leven op Aarde én daarbuiten.

Uit Europese onderwijsstudies blijkt dat kinderen en jongeren 1 wetenschappelijke vraag belangrijker vinden dan alle andere: zijn wij alleen? Of is er leven buiten de Aarde?

Astrobiologie begint met een stevige basiskennis over het fenomeen leven op de enige levende planeet die we tot hiertoe kennen: de Aarde zelf! Waarom is de Aarde geschikt voor leven? Hoe uniek is dat? Welke aardse mechanismen zijn noodzakelijk gebleken? Wat zijn de grote mijlpalen in het verleden en de toekomst van het leven op Aarde? En hoe kon complex leven zoals planten en dieren ontstaan?

Tot besluit vermelden we enkele bijzondere samenvattende visies zoals: De Gaia hypothese versus Medea hypothese, de Pangenoom theorie, en de ‘Rare Earth’ hypothese.

Deze crash course reeks over Astrobiologie bevat drie delen:

1) De levende Aarde, een bijzonder geval

2) Exobiologie in het Zonnestelsel

3) Exobiologie op exoplaneten

Op maandag 13 mei geven we deel 2: Exobiologie in het Zonnestelsel. De datum voor deel 3 is nog niet bepaald. Voorlopig kan u enkel inschrijven voor deel 1 op maandag 25 maart (De levende Aarde, een bijzonder geval).

Inschrijven

Op Schoolreis naar de Maan

(Lager onderwijs, lerarengids, versie december 2018)

 De UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien heeft in het najaar van 2018 meerdere vormingen georganiseerd over de cursus "Op schoolreis naar de Maan". Het is een gids voor leraren lager onderwijs (2de en 2de graad) om het thema van Maanreizen op een zeer toegankelijke manier in de les te brengen. Elk onderwerp is voorzien van één of meerdere klasoefeningen of experimenten om met de kinderen uit te voeren. Download hier de huidig versie van de cursus door te klikken op de PDF icoon.

 


 

Jeugdcursus

 

Ben je tussen 12 en 15 jaar? Ben je geboeid door alles wat te maken heeft met sterrenkunde en wil je daar graag in je vrije tijd iets mee doen? Dan is dit een geknipte cursus op jouw maat!

In 5 lessen op zaterdagnamiddag leer je heel wat bij over het heelal, het zonnestelsel, de Zon, de Aarde, de Maan, de sterren, ruimtevaart, weerkunde en telescopen. Informatie en inschrijving


Odoo tekst en afbeelding blok

Initiatie waarnemen

Deze cursus richt zich tot mensen die graag willen leren hoe ze de sterrenhemel kunnen waarnemen. In 3 lessen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: -telescopen en verrekijkers
-materiaal voor de amateur-astronoom (sterrenkaarten, astrosoftware, atlassen,...) -oriëntatie aan de sterrenhemel -leren herkennen van de opvallendste sterrenbeelden

Een vierde avond is voorzien om effectief met de telescopen waar te nemen en wordt in onderling overleg met de cursisten bepaald.

Deelnemen kost €32.00 (inclusief 1 jaar lidmaatschap VSRUG)

Het is een heel praktijkgerichte cursus. Om iedereen de kans te geven voldoende aan bod te komen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 15. Heeft u interesse om deel te nemen? Mail ons op info@armandpien.be, we zetten u op een wachtlijst en contacteren u zodra de data voor een nieuwe reeks gekend zijn.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Basiscursus Sterren en Kosmos

Tijdens deze lessenreeks krijgt u een basiskennis over de types sterren en de kosmos.

De klemtoon wordt gelegd op het observeren en bespreken van de sterren en sterrenstelsels. Ook de kosmos wordt in het kort toegelicht.  

Deze cursus is een ideale voorbereiding op de gevorderdencursus die dan plaats heeft in het najaar 2019.

Inschrijven