prof. Cornelis de Jager

04-11-2017 14:00 tot04-11-2017 17:00(Europe/Brussels)

Gent,België

Ticket typeEinde van inschrijvingPrijsHoeveelheid
Voordracht
Unlimited Free


 We ondervinden enige problemen met het inschrijvingssysteem. We doen onze uiterste best om deze zo snel mogelijk op te lossen.

Ook als uw inschrijving niet lukt, bent u zeker welkom op deze interessante namiddag!

U kan ook altijd een mailtje sturen naar webmaster@armandpien.be - wij brengen uw inschrijving dan in orde.

Lezingennamiddag en eerbetoon

aan Prof. Cornelis de Jager

Deze lezingennamiddag wordt een eerbetoon aan prof. Cornelis de Jager, met zijn 96 levensjaren misschien de oudste nog actieve astronoom op onze aardbol. Prof. De Jager heeft een levensloop achter de rug die op zijn minst zeer uitzonderlijk mag worden genoemd.

Er staan drie lezingen op het programma. Prof. De Jager zelf heeft het over kometen, daarna volgt een gezamenlijke lezing met Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw) over vrouwen in de wetenschap en we sluiten af met een lezing door Dr. Hetty Van Dijk over het belang van educatie voor meisjes op het Afrikaanse continent. Deze twee laatste lezingen gaan door in het kader van “Science4Girls”, een project dat werd opgestart door de Volkssterrenwacht Armand Pien met steun van onze beide astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout.

Deze namiddag wordt bijgewoond door een aantal prominenten zoals prof. Walter Van Rensbergen(VUB), dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht van België), prof Jean-Pierre De Greve (VUB) en prof. George Miley (UNAWE Leiden). Anecdotes komen aan bod van Gerard Bodifée, prof. Ewine van Dishoeck (IAU) en anderen.

KOMETEN: GRIEZELS OF WATERBRENGERS

Prof. C. De Jager

Kometen werden vroeger veel gezien als griezelige brengers van onheil, voorspellers van velerlei soorten van ellende. Sinds Halley weten we beter: het zijn objecten die vanaf grote afstand uit het heelal naar de aarde komen en een loopbaan hebben onder invloed van de aantrekking door de zon. We bespreken de Oortwolk en hoe doe ontstaan is. Brachten kometen de kiem van het leven hierheen – zoals wel eens wordt gedacht? Zijn ze verantwoordelijk voor het water van onze oceanen? We weten daar nu meer van, mede dank zij recent onderzoek door ruimtevoertuigen aan kometen. Daar zal uitvoerig op ingegaan worden.

MEISJES VOOR DE WETENSCHAP

Lezing prof. de Jager en Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw VSRUG, projecten 'sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4Girls’):

Meisjes voor de wetenschap. Dit is één van zaken die ons beiden heel erg aan het hart gaat: Wij vinden onderdrukking van vrouwen, zoals in sommige landen voorvalt verschrikkelijk. Maar het is even erg dat in heel veel landen niet alleen jongens, maar in het bijzonder meisjes verstoken blijven van studies. En al zeker van hogere studies in wetenschappelijke richtingen. Ook bij ons is het zo dat bvb in sterrenkunde nog steeds meer dames mogen vertegenwoordigd zijn. Kan daar iets aan gedaan worden? Zoja : hoe pak je dit het best aan ? De sprekers trachten daar in een korte uiteenzetting een antwoord op te geven.

BELANG VAN EDUCATIE IN AFRIKA

Lezing Dr. Hetty van Dijk via Skype:

Deze lezing gaat over de dringende noodzaak om onderwijs onder meisjes op het Afrikaans continent actief te promoten. Het helpt deze meisjes om een zelfstandig bestaan op te bouwen en zo te ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan. Deze lezing gaat via een Skypeverbinding vanuit Lesbos (Griekenland) waar Dr. van Dijk tot december 2017 werkt in een vluchtelingenkamp.


Waar

Rozier 44
    9000 Gent
    België
09 264 36 74
info@armandpien.be

Wanneer

Van04-11-2017 14:00
Tot04-11-2017 17:00

Organisator

V.S.R.U.G.vzw
09 264 36 74
info@armandpien.be

Sociale stream

Neem deel op Twitter

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan het het gesprek.

Gebruik dit label: #vsrugvzw